Следвайте Гласове в ТелеграмОчертава се бой последен за лявата идея -

...
Следвайте Гласове в ТелеграмОчертава се бой последен за лявата идея -
Коментари Харесай

Иван Таков: Позитано е сграда призрак, Леге остана остров на свободата в БСП

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Очертава се пердах финален за лявата концепция - допуснем ли да ни сложат катинара, позволяваме убийството на цялата партия, споделя водачът на столичните социалисти

Трябва да сме пределно ясни - аз борба с " Позитано " не повеждам. Моята и на моите приятели борба е за спасяването на Българска социалистическа партия и на лявата концепция, съобщи законният водач на Българска социалистическа партия - София пред вестник " 24 часа "

-  Г-н Таков, откакто обявихте, че давате решението на Националния съвет на Българска социалистическа партия на партийния съд (ОПКК) и няма да се оттеглите от поста до произнасянето му, какво се случва на “Леге ” 10 – още ли сте там, или работната група към този момент е сменила ключалките? В петък сте имали диалог с Анна Янева, какво се разбрахте?

- Няма по какъв начин да се схвана с някой, който споделя, че е изпратен с една-единствена цел - да постави катанец и вериги на “Леге ” 10 и по този начин да наложи обсада на последния остров на свободата в Българска социалистическа партия. Централата на Българска социалистическа партия - София, се трансформира в територия на свободното мислене, на бунтарския дух и същинското ляво, което носи в себе си битката за правдивост и грижата за хората, протеста против неравенствата и свободата на изложение. В последните години “Леге ” 10 остана единствената такава територия в Българска социалистическа партия - място, на което не съдим, не изключваме от партията за друго мнение, по тази причина и се оформи като привлекателен център за дейните хора в политиката - от редови социалисти през районните ръководители до незаслужено изгонените и осъдени от централата. Неслучайно в София успяхме да се обединим и да създадем обединението, с която постигнахме положителни резултати на локалните избори, макар всички саботажи и опити на “Позитано ” 20 да провалят основаването на тази коалиция. Допуснем ли в този момент дребна част от най-тясното партийно управление да унищожи този финален бастион на същинското и свободно ляво, значи да допуснем убийството на Българска социалистическа партия въобще. Централата на “Позитано ” в последните години се е трансформирала в куха и изпразнена от наличие постройка фантом. Преди години там гъмжеше от хора, в този момент е толкоз празно, че можеш да чуеш личните си стъпки. Не мога да си показва, че и “Леге ” ще бъде превърната в такава постройка фантом.

В този смисъл нашата борба се обрисува като пердах финален за Българска социалистическа партия и изобщо за оцеляването на лявата концепция в България.

- Да разбирам, че вие няма да напуснете " Леге " 10 непринудено и няма да позволите софийската централа да бъде взета от управлението?

- Не мога да схвана какво значи да се вземе от управлението. На “Леге ” има партиен живот. Да я дадем на ликвидационната група, която е основана единствено за да се затвори тази постройка, би било изменничество. Ако им трябваха пространства за работа – предложих им, не пожелаха. Идеята била постройката да бъде заключена, това е толкоз антипартийно!

- Не е ли това процедурата, по която се работи, откакто е разгласен избор?

- Дори да приемем, че е по този начин, а ние не одобряваме това решение, не виждам причина да се стопира партийната работа в София. Целта на тази група е по региони да се проведат събрания на ОПО-тата, да се повдигнат делегати на районните конференции, което те вършат.

- Как продължавате борбата си - въпреки всичко е ясно, че има процедура и би трябвало да бъде спазена. Очаквате, че ОПКК ще анулира новите избори?

- По правилник ОПКК би трябвало да се произнесе до 1 месец. Надявам се да не се чака последният миг, а оптимално бързо да бъде установено, че действително решение за ексклузивен отчетно-изборен цикъл в София няма. Тъй като нямаше нужния кворум за осъществяване на съвещанието на Националния съвет.

- Как ще го докажете, Корнелия Нинова към този момент ви упрекна в неистина?

- Доказателствата са доста – има фотоси, видеозаписи, звукови файлове. Имаме десетки заявки от участвали социалисти какво са видели и чули. За всички беше ясно, че кворум няма. И всичко това демонстрира тъпчене на устава на Българска социалистическа партия и на правилника за работа на Националния ѝ съвет. А по отношение на обвиняванията в неистина - те са от мен и моите приятели към тяхната групичка по ползи, а не назад. Трябва да сме пределно ясни - аз борба с “Позитано ” не повеждам. Моята и на моите приятели борба е за спасяването на Българска социалистическа партия и на лявата концепция. Тази борба съм я водил години наред и без да съм бил ръководител на Градския съвет, и ще не преставам да я повеждам. Какво тук значи някакъв си пост, в случай че мога да преразказвам великия стихотворец.

- Нинова ви упрекна, че ви е боязън от избори и от вота на хората в София, само че доколкото знам, вие нямате право да се кандидатирате още веднъж за поста в идната 1 година, по този начин ли е?

- Това е неуместно обвиняване. Как може да ме е боязън от избор, като нямам право да се кандидатирам? Като се кандидатирах, аз завоювах повече от 98% от доверието на конференцията. Няма никакъв боязън. А това, че аз не мога да се кандидатирам, не е от изключително значение. Големият проблем тук е за разбиването на може би най-работещата организация в цялата партия. От това ме е боязън - всичко, което постигнахме през последните 2 години като обединяване, да не бъде унищожено за 3 месеца.

- Кой ще е претендентът ви - вашият или на вътрешната съпротива, за началник на Българска социалистическа партия в София?

- Аз претенденти нямам. Имаме съидейници, приятели в градската организация. В Българска социалистическа партия - София, нямаме вътрешна съпротива. През последните 2 години положихме доста старания градската организация да бъде обединена и положителните резултати не закъсняха. Въпреки всичко, в случай че това клубче по ползи успее да наложи нелегитимното си решение, градската организация има доста почтени претенденти, които да продължат битката за избавяне на партията. И най-много за обединяване на лявото, както го направихме в София за локалните избори.

- Е ли това опит на " Позитано " да вземе столичната организация?

- Видяхме около локалните избори, че подходиха по същия метод в Шумен, Сливен, Благоевград… Бургас в този момент отива на нова изборна процедура дружно със София. Има десетки случаи на разгромяване на добре работещи организации. Резултатите на тези структури след използването на ограниченията от “Позитано ” сочат, че е било пагубно за организациите - има места, където резултатът на Българска социалистическа партия е понижен със 70 до 90%. Ефектът от тази интервенция е просто драматичен. Сигурен съм, че в София няма да се случи, защото съпротивителните сили тук към момента са доста огромни и даже да се наложи това противоуставно решение, има задоволително здрави сили, които да се опълчват на служебното назначение на ръководители.

- Реално в този момент ще избирате управление за няколко месеца, тъй като наесен ще би трябвало да повторите процедурата при постоянния цикъл доклад и избори, нали? Няма ли това да омръзне на членовете ви и да ги откаже да вземат участие? Как ще се отрази на структурата?

- Разбира се, че на хората ще им омръзне. А на структурата няма се отрази добре. Първо в този момент, а от 1 юли и постоянният цикъл - действително през идващите 7-8 месеца градската организация ще бъде в непрекъснат избирателен цикъл. Което е ужасяващо поради това, че с изключение на партийна и организационна работа има и евровот след 3 месеца. Освен това с този ексклузивен избирателен цикъл се приключват плануваните законни конференции, които трябваше да се проведат до 31 март за номиниране на представители в Екологичен потенциал. Така се лишава опцията на цялата градска организация да номинира евродепутати, както и членове на столичната организация да бъдат номинирани, което е извънредно незаслужено.
Не изключвам като опция и нови кметски избори в София. Какво ще вършим тогава – ние ще сме в отчетно-изборна акция, а редом ще би трябвало да вършим сполучливи нови кметски избори? Как да стане? Затова споделих, че това решение е бойкот. И то освен към градската организация, а към цялата партия. Българска социалистическа партия – София дава към 1/4 от целия електорален резултат на партията.

- Ще ви разцепи ли този развой?

- Първо, мощно се надявам, че този развой няма да се случи. Но тези ликвидациционни групи по места сигурно ще имат отрицателен резултат върху целостта на организациите. Защото съм сигурен, че решенията на ликвидационната комисия ще бъдат наложени макар желанието на социалистите в някои столични региони, което ще докара до спорове и разединение. А това е нещо, което се опитвахме да избегнем, последните 2 години работихме за единна градска организация и го постигнахме.

- Вие персонално какво ще вършиме в Българска социалистическа партия оттук насетне – заприказва се, че може да се кандидатирате за лидерския пост наесен?

- Едно е ясно – до края на годината Българска социалистическа партия би трябвало да има нов ръководител, само че това е тематика за след няколко месеца. В момента борбата е за опазване целостта на градската организация. Предстоят доста неща и в СОС. Надявам се скоро целият градски актив да може да се събере и да каже мнението си за всичко, което се случва в партията. Разбира се, следва ни и Бузлуджа, а там се събираме съидейници, които можем да показваме мненията си свободно. Така че предстоят доста неща.

- Технически имате ли право да се кандидатирате за водач? Забраната в този момент е единствено за шефския пост в София, нали?

- Да. Тя важи единствено за поста, на който съм сега.

- Изразихте опасения, че Нинова може да се кандидатира за трети мандат. Чувала съм разнообразни тълкувания на устава – и, че не може да се кандидатира повече, само че и, че броенето на мандатите би трябвало да стартира след първия директен избор, тъй като преди този момент по правилник се е водила ръководител на Националния съвет, а не на партията.

- Моите опасения по-скоро бяха свързани да не би офанзивата против градската организация да не се прави точно с тази цел и с превратно пояснение на устава. Иначе уставът е явен и безапелационен – два мандата. Когато се вкарваше мандатността и за председателския пост беше изразено мнението, че един човек след 8 години към този момент няма тази успеваемост като първоначално. Така че в този момент приключват тези 8 години, откогато е определена на този пост. Всички други тълкувания ще са просто изопачение и извращаване на уставните правила.

- Заслужаваше ли си да си аргументите всичко това в партията поради решението да подкрепите Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС за краткотраен началник на СОС? Реално по този начин Българска социалистическа партия стана част от така наречен ръководеща съпротива в София.

- Първо да кажем, че ръководеща съпротива в СОС няма. Местната коалиция и общинските съветници от “БСП за България ” не вземат участие в никакви ръководства. Второ, дано го кажа ясно – всичко това не се случи поради поддръжката за краткотраен ръководител. Това беше просто фиктивен мотив. Ако не беше той, щяха да съчинят различен. Българска социалистическа партия в десетки други градове в страната е подкрепила претенденти и на ПП-ДБ, и на ГЕРБ, и на други десни обединения. Много са образците за двойни стандарти в тяснопартийното управление. Да не забравяме също, че от най-високото партийно равнище ни предлагаха да изберем най-възрастния член на СОС за ръководител, а точно Грети Стефанова, която един от най-големите ни идеологически съперници. Защо да може да се предложи Вежди Рашидов за ръководител на Народното събрание и то срещу решението на Националния ни съвет и тогава да ни бъде показано като държавническо държание? А не може да се поддържа краткотрайно решение за унищожаване на една техническа спънка, с цел да проработи СОС? Това доста припомня на симптом на политическа шизофрения.

В доста общини в страната Българска социалистическа партия освен поддържа, само че и ръководи с групите на ГЕРБ и на ПП-ДБ. Затова споделям – повода не е това решение, което Градския съвет взе, а ние изпълнихме. А е просто фиктивен мотив – те щяха да намерят различен, при всички положения.

- Как ще работи изобщо СОС оттук насетне и да чакаме ли блокажи по обособени тематики? Предстои гласуването на бюджета да вземем за пример. Виждаме, че е мъчно по всяко едно решение.

- Със сигурност. Но по-добре мъчно да се случват положителни неща за града, в сравнение с въобще да не се случват.

Инфо: bspsf.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР